Περισσότερες από 100 Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών, με σημαντικό παραγωγικό προσανατολισμό, δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, αποτελώντας χρήσιμο εργαλείο που πρέπει να αξιοποιηθεί από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, καθώς η ενίσχυση των συνεργατικών αυτών σχημάτων μπορεί να συμβάλει στη μείωση των διαρθρωτικών αδυναμιών στην παραγωγή, στη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και στην ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας.
Οι Ομάδες Παραγωγών, με την τελευταία ρύθμιση που είχε ψηφιστεί το Δεκέμβριο στη Βουλή, αποκτούν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και αποτελούν αυτοτελείς νομικές οντότητες. Στη ρύθμιση αυτή ορίζονται οι απαιτήσεις που πρέπει να περιλαμβάνει το καταστατικό σύστασή τους, καθορίζεται η διαδικασία αναγνώρισής τους, προβλέπεται η εγγραφή τους στο Μητρώο Ομάδων και Οργανώσεων που τηρείται από τις αρμόδιες αρχές κ. ά.
Τι προβλέπει η ρύθμιση
Πιο αναλυτικά, με την τελευταία ρύθμιση για τις Ομάδες Παραγωγών ισχύουν τα εξής:
-Ορίζεται η ομάδα παραγωγών ως πρωτοβουλία παραγωγών που έχουν ο καθένας την δική του παραγωγική βάση και συμφωνούν στην από κοινού προώθηση τουλάχιστον του 90% της παραγωγής τους, συνεργάζονται δε προκειμένου να δημιουργήσουν υποδομή για την συγκέντρωση ή/και προώθηση της παραγωγής τους.
Οι ομάδες παραγωγών αποτελούν αυτοτελείς νομικές οντότητες με πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα.
-Ορίζονται οι οργανώσεις παραγωγών οι οποίες συγκροτούνται με πρωτοβουλία παραγωγών ή/και ομάδων παραγωγών που έχουν αποκτήσει υποδομή συγκέντρωσης ή/και προώθησης των προϊόντων τους και προχωρούν σε επόμενο στάδιο που είναι η υλοποίηση επιχειρησιακού σχεδίου που αφορά τον προγραμματισμό της παραγωγής και της προσαρμογής της στη ζήτηση, τη βελτιστοποίηση του κόστους παραγωγής, την ανάπτυξη πρωτοβουλιών με αντικείμενο τις βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, τις καινοτόμους πρακτικές, την οικονομική ανταγωνιστικότητα και τις εξελίξεις της αγοράς, την παροχή τεχνικής βοήθειας για τη χρήση καλλιεργητικών πρακτικών και τεχνικών παραγωγής φιλικών προς το περιβάλλον και την ανάπτυξη προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης ή προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη ή προϊόντων καλυπτόμενων από εθνικό σήμα ποιότητας, τη διαχείριση των υποπροϊόντων και των αποβλήτων, τη συμβολή στη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων την ανάπτυξη πρωτοβουλιών στον τομέα της προώθησης και της εμπορίας.
Οι οργανώσεις παραγωγών αποτελούν επίσης, αυτοτελείς νομικές οντότητες με πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα.
-Προσδιορίζεται η σχέση των συνεταιρισμών με τα νέα συλλογικά σχήματα.
-Ορίζονται οι απαιτήσεις που πρέπει να συμπεριλαμβάνει το καταστατικό της ομάδας ή της οργάνωσης παραγωγών. Οι παραγωγοί μπορούν να είναι μέλη μίας μόνο ομάδας ή και οργάνωσης παραγωγών για ένα συγκεκριμένο προϊόν της εκμετάλλευσης και να καθορίζουν το ποσοστό της παραγωγής που θα διακινείται μέσα από την ομάδα ή οργάνωση.
Το καταστατικό υποβάλλεται υπογεγραμμένο από όλα τα μέλη της ομάδας ή/και οργάνωσης με τα στοιχεία ταυτότητας και ΑΦΜ υποχρεωτικά.
-Καθορίζεται η διαδικασία αναγνώρισης των ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, σύμφωνα με την κείμενη εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.
-Προβλέπεται η εγγραφή των ομάδων και οργανώσεων παραγωγών στο Μητρώο ομάδων και οργανώσεων παραγωγών που τηρείται στην αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ. Η πρώτη εγγραφή τον ομάδων και οργανώσεων παραγωγών διενεργείται αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης αναγνώρισής τους. Η επανεγγραφή τους διενεργείται σε ετήσια βάση και σύμφωνα με τις τακτικές ετήσιες δηλώσεις που υποβάλλονται από τις ίδιες τις ομάδες. Οι ομάδες και οι οργανώσεις παραγωγών οι οποίες για τρία συνεχόμενα έτη δεν εμφανίσουν καμιά δραστηριότητα ή δεν υποβάλλουν της ετήσια δήλωση διαγράφονται από το Μητρώο και ανακαλείται αυτομάτως η αναγνώριση τους.
-Ορίζονται οι Ενώσεις οργανώσεων παραγωγών οι οποίες συγκροτούνται με πρωτοβουλία αναγνωρισμένων οργανώσεων παραγωγών και μπορούν να ασκούν οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες ή τις λειτουργίες μιας οργάνωσης παραγωγών.
-Δίνεται η δυνατότητα εξωτερικής ανάθεσης, με την οποία επιτρέπεται σε μια αναγνωρισμένη ομάδα ή οργάνωση παραγωγών να αναθέτει σε εξωτερικούς υπεργολάβους οποιαδήποτε από τις δραστηριότητές της, εκτός της παραγωγής, μεταξύ άλλων σε θυγατρικές, υπό την προϋπόθεση ότι η οργάνωση παραγωγών ή η ένωση οργανώσεων παραγωγών παραμένει υπεύθυνη για την εξασφάλιση της άσκησης της δραστηριότητας που ανέθεσε σε εξωτερικούς υπεργολάβους και για τον συνολικό διαχειριστικό έλεγχο και την εποπτεία της εμπορικής συμφωνίας για την άσκηση της δραστηριότητας.
-Εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εκδίδει αποφάσεις με τις οποίες καθορίζονται ο ελάχιστος αριθμός των μελών των ομάδων ή και των οργανώσεων παραγωγών και η ελάχιστη ποσότητα που καλύπτουν, η αξία της εμπορεύσιμης παραγωγής στην περιοχή δραστηριότητάς τους, η διαδικασία αναγνώρισης ομάδων ή οργανώσεων παραγωγών και η εγγραφή τους στο Μητρώο, οι διαδικασίες ελέγχου, η επιβολή κυρώσεων, καθώς και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.
-Απαγορεύεται σε μέλη οργανώσεων παραγωγών, οι οποίες έχουν αναγνωρισθεί πριν από την 1 Ιανουαρίου 2015 βάσει του εθνικού δικαίου και έχουν σε εξέλιξη ή έχουν υποβάλλει επιχειρησιακό σχέδιο χρηματοδοτούμενο από τον 1ο Πυλώνα, να συστήσουν νέες ομάδες ή οργανώσεις παραγωγών που θα χρηματοδοτηθούν από τον 2ο Πυλώνα της ΚΑΠ.
Πηγή: agrocapital.gr